» 
alemão búlgaro chinês croata dinamarquês eslovaco esloveno espanhol estoniano farsi finlandês francês grego hebraico hindi holandês húngaro indonésio inglês islandês italiano japonês korean letão língua árabe lituano malgaxe norueguês polonês português romeno russo sérvio sueco tailandês tcheco turco vietnamês
alemão búlgaro chinês croata dinamarquês eslovaco esloveno espanhol estoniano farsi finlandês francês grego hebraico hindi holandês húngaro indonésio inglês islandês italiano japonês korean letão língua árabe lituano malgaxe norueguês polonês português romeno russo sérvio sueco tailandês tcheco turco vietnamês

definição - motorbåt

definição - Wikipedia

   Publicidade ▼

locuções

dicionario analógico

   Publicidade ▼

Wikipedia

Motorbåt

Från Wikipedia

Hoppa till: navigering, sök
Modern motorbåt med utombordsmotor
Motorbåt är en båt som drivs med en motor. Oftast används benämningen om mindre sådana båtar. För större motorbåtar, se motoryacht. Motorbåtar kan ha utombordsmotor eller inombordsmotor. För moderna små båtar är det vanligast med det förra.

Innehåll

Typer av motorbåtar

Motorbåtar finns i många olika typer och storlekar. Här är exempel på några av de vanliga typer som finns. Observera att det inte finns några vattentäta skott (om nu ordvalet är bra i detta sammamhang) mellan de olika motorbåtstyperna. Då en båttyp kan ha exempelvis snipans skrov, men med däck och vindrutor härstammande från en hardtoppbåt eller daycrusier. En Hartopbåt kan samtidigt vara en bowrider och en styrpulpetbåt kan ibland ha en liten ruff. Oftast är det båtens skrovform som placerar den i en viss kategori, men det är inte självklart.

Snipa

Motorsnipa med ruff (överbyggnad).

Snipan är en traditionell båttyp som utvecklats ur allmogebåtarna. Sjösäker båttyp lämplig som familjebåt. Drivs av inombordsmotor. Vanligtvis relativt långsam, men bränslesnål. Vanlig i storlekar från 6 till 12 meters längd, de större är många gånger riggade och klassas som motorseglare. Det finns även hybrider med snipans skrovform men med en halvplanande bottenkornstruktion. Denna typ är betydligt snabbare, men har förlorat den traditionella snipans trygga sjöegenskaper.

Julle

Jullen är en klinkbyggd båttyp med tvär akter. Även denna har utvecklats ur allmogebåtarna. Vanligast är Bohusjullen. Vanlig såväl som fritidsbåt som mindre fiskebåt. Byggs numera även i glasfiberarmerad plast, även om de traditionella träjullarna fortfarande byggs längs bohuskusten.Jullen skall inte förväxlas med jollen som är en helt annan båttyp.

Hardtopbåt

En hardtopbåt har en mindre ruff i fören, ca halva båtlängden. Den har alltså vindruta och sidorutor och ger således bättre skydd än en öppen båt. Hardtopbåtar är relativt små och oftast utrustade med utombordsmotor.

Daycrusier

Från början en snabbgående dagtursbåt. Större än hardtopbåten men mindre än kabinbåten. Skrovlängden var från början omkring 21 fot, men numera byggs dessa båtar med längre skrov. Båttypen har ett relativt stort fördäck en liten ruff och vindrutor framför förarplatsen och en väl tilltagen sittbrunn akterut. Skrovet är planande med valigtvis ganska vass skrovform. Vanligast är inombordsmotor med drev, men på mindre båtar kan utombordare förekomma. I dag byggs det också ganska stora daycrusiers på över 30 fot, i bland större, båtar som har kabinbåtens alla bekvämligheter, varför båttypen då växt ur sitt eget begrepp.

Kabinbåt

Medelstor till större övernattningsbar motorbåt. Används ofta som familjebåt. Ibland även med akterruff. God komfort medför att en familj kan semestra i båten under många dygn. Vanligtvis utrustad med väl tilltaget "kök" (=byssa) och toalett.Det finns snabbgående halvplanande kabinbåtar och de som är deplacemerande (som går med hela skrovet i vattnet) och därmed långsamma. Kabinbåten är namngiven efter sin överbyggnad och inte efter skrovformen. Ordet "kabinbåt" används inte i någon större utsträckning idag. Ord som "bobåt", "familjebåt" och liknande används som synonymer, även om dessa termer är gemensamma för helt andra båttyper.

Styrpulpetbåt

Buster M, styrpulpetbåt
Styrpulpetbåt är en öppen motorbåt med en pulpet med ratt och instrument och ofta vindruta. Används med fördel till vattenskidåkning, sportfiske eller för snabba transporter i skärgården.

RIB

Huvudartikel: RIB

Rib Rigid Inflatable Boat, en hybrid mellan gummibåt och båt med hårt skrov. Ribben är vanligtvis utförd som styrpulpetbåt. Det finns rib-båtar i många olika storlekar de minsta från tre meter, då lämplig som släpdinge eller som däcksbåt. Mindre rib-båtar har motorer på 5-10 hk, de riktigt stora ribbåtarna på över tio meter, kan ha utombordsmotorer i dubbel eller trippelmontage på många hundra hästkrafter. Större ribbåtar kan även ha inomborsmotor, antingen med inudrev eller vattenjet. Större RIB-båtar används bland annat av kustbevakningen, marinen, sjöpolisen, sjöräddningen etc.

Bowrider

Bowrider är en motorbåt med vindruta där den främre delen, bogen (engelskans 'bow'), är öppen.Bowridern är oftast en daycrusier, eller hardtopbåt, om man får ta hänsyn till skrovets form.

Motorkryssare

Även motoryacht, här har vi de riktigt stora motorbåtarna, längdmässigt över tolv meters längd och/eller en bredd över fyra meter. Båtar av denna storlek är på gränsen mellan yrkesfartyg och fritidsbåt, det ena behöver i detta sammanhang inte utesluta det andra. Båtar av denna storlek klassificeras enligt internationella sjölagen som skepp och kräver nautisk kompetens för framförande. Här finner vi ombyggda före detta yrkesfartyg, samt redan från början stora och ofta exklusiva motorbåtar. Dessa är ofta utrustade med flera hytter för sin besättning och sina passagerare. I vårt land är dessa båtar inte så vanliga, men exempelvis i Medelhavet finner vi ordentligt tilltagna motoryachter som vanligtvis ägs av kapitalstarka båtägare.

Se även

 

todas as traduções do motorbåt


Conteùdo de sensagent

  • definição
  • sinónimos
  • antónimos
  • enciclopédia

  • synonym

   Publicidade ▼

 

3998 visitantes em linha

calculado em 0,047s

   Publicidade ▼